BLOESEMTOCHT

About

De mooiste lenteloop in Nederland

 

Heerlijke lentegeuren, knoppen aan de bomen, uitgekomen bloesem en een doorkomend zonnetje! Medio april doet de lente echt haar intrede en wat is er nu mooier om hier optimaal van te genieten? Erop uit, naar buiten, bewegen en genieten van de frisse lucht!

 

 

Maar liefst acht verschillende wandelafstanden

 

Dit jaar gaat maar liefst de 28ste editie van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht van start. De locatie van de start is nabij station Geldermalsen. Met meer dan 30.000 deelnemers behoort de Bloesemtocht tot één van de meest populaire wandeltochten van Nederland.

 

De Bloesemtocht biedt maar liefst acht wandelafstanden verdeeld over diverse routes tussen Leerdam en Buren. De kortste afstand is 8 km. en de langste afstand is 40 km. Langs de gehele route vind je volop muziekensembles en harmonieën, catering en hulpposten. Tot 19.00 uur kun je heerlijk genieten van de vele terrassen, restaurants en muziek!

 

Routes

De Bloesemtocht is verdeeld over twee routes. Parcours West voert over het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, ook wel het openlucht museum van de Betuwe genoemd. De korte routes gaan via het landgoed langs de zuidelijke oever van de Linge, via de Deilsedijk, terug naar de veiling. De 25- en 40 km. routes gaan via Beesd en Rhenoy. Vanaf deze dorpen loopt de 25 km. route ook langs de zuidelijke Lingoever weer terug naar Rumpt en Enspijk. Via daar wandel je over de Deilsedijk terug naar de veiling. De 40 km. route gaat verder via Acquoy naar Asperen, het verste punt in de 40 km. route.
 
Parcours Oost voert na de oversteek over de Linge door de boomgaarden langs de oevers van de Linge en de Korne naar de schilderachtige Oranjestad Buren en het pittoreske Erichem. Op de terugweg komen alle routes weer samen voor de laatste kilometers naar de finish.

 

Afstanden en starttijden (dit zijn richttijden)

 

Starttijden

07.00 - 10.00 uur

07.00 - 12.00 uur

09.00 - 13.00 uur

09.00 - 14.00 uur​​​​​​

 

Alle routes van Parcours Oost zijn beschikbaar voor wandelen en nordic walking. 

 

Klik hier voor de routekaart.

 

 

Wie kan meelopen?

 

Iedereen is welkom! Omdat de tocht zowel lange als korte afstanden kent is het voor de geroutineerde wandelaars een goede voorbereiding op bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse. De korte afstanden zijn heel geschikt voor gezinnen met kinderen en mensen die doorgaans minder bewegen of hun conditie in de basis willen opbouwen.

 

Delen van het parcours voeren over dijken, door boomgaarden en uiterwaarden. Daar is de toegankelijkheid voor rolstoelen moeilijk, begeleiding en (volwassen) hulp is noodzakelijk.

 

Deelname met scootmobielen wordt ten sterkste ontraden. Er zijn speciale parcoursen waar je Nordic Walking stokken kunt gebruiken, mocht je hiervan in het bezit zijn.

Parkeren

Kom je met de auto, dan kun je op de dag van het evenement bij de Railsport aanmeldbalie een parkeerkaart kopen à € 7,50.

NS Harmonieorkest

Bij dit evenement is ook het NS Harmonieorkest aanwezig. Onderweg kun je dus luisteren naar hun vrolijke klanken. Houdt de muziek goed in de gaten als je in de buurt komt van het Frutera-gebouw, hier zal het NS Harmonieorkest staan om alle lopers aan te moedigen.  

 

 

Medailles

 

Jouw deelname wordt beloond met een medaille. De medaille-uitgifte sluit om 17.00 uur, dat betekent dat je voor die tijd binnen moet zijn. Als je voor de eerste keer deelneemt krijg je de 'startmedaille'. Na de tweede keer ontvang je een speciale pin. Doe je reeds meerdere jaren mee aan de Bloesemtocht, raadpleeg dan de website van de Bloementocht om te zien wat voor aandenken je ontvangt.

 

 

Mag ik een begeleidingshond meenemen?

 

Een hond is als begeleiding toegestaan op het parcours onder de volgende voorwaarden:

- de hond dient kort aangelijnd te zijn;

- de hond mag niet in de veilinghal vanwege de voedselbereiding aldaar;

- de hond kan voor korte duur, onder toezicht van vrijwilligers, in een bench worden geplaatst.

FAQ's Bloesemtocht

West

 

40 km

25 km

15 km

08 km

Oost

-

23 km

16 km

11 km